Parkhuisvesting vleeskonijnen
De Nederlandse konijnenhouderij wordt er toe gedwongen om versneld over te gaan tot parkhuisvesting van vleeskonijnen. Konijnen houden is al een moeilijk vak waarbij huisvesting en klimaat zeer belangrijke aspecten zijn. B. Poliste heeft grote ervaring in de konijnenhouderij en heeft zelf 1600 voedsters met 12500 vleeskonijnen. Deze waren allen gehuisvest in onze familie stal in welzijnsvriendelijke hokken en er werd gewerkt met het zogenaamde familie concept, dit houdt in dat de jonge vleeskonijntjes uit de zelfde familie zoals ze geboren worden tot aan het afleveren in het zelfde welzijnshok blijven.
Nu vraagt de retail konijnen uit de zogenaamde parkhuisvesting. Deze dieren krijgen nog meer leefruimte en leven volledig op kunststof bodem. De minimale groepsgrote is 32 vleeskonijnen. En het parkhok is voorzien van een springplank en het parkhok is geheel van boven open, verder is in het parkhok knaagmateriaal aanwezig in de vorm van strobriketten, ook zijn er twee kunststof buizen aanwezig die voor schuilmogelijkheden zorgen voor het konijn.
Om op deze manier vleeskonijnen te houden moet het parkhok perfect zijn, er zijn immers grotere risico’s voor de dieren. Er wordt gemengd met jonge speenkonijnen dit geeft meer stress bij de dieren. Ook geeft een kunststof bodem meer vocht en vuil wat na iedere ronde zeer goed gereinigd moet worden. Zelf hebben we van drie fabrikanten parkhuisvesting staan in onze stallen. Helaas is het tot nu toe nog nooit gelukt om tot het allerbeste systeem te komen. De ene fabrikant gebruikt de verkeerde kunststof roosters, de andere fabrikant heeft een slecht kantelbaar rooster en de derde gebruikt te veel aluminium, dit materiaal word te veel aangetast door de urine van de konijnen. Ook springen er met regelmaat konijnen uit de hokken als de vleeskonijnen groter worden kunnen ze goed klimmen en springen. Minimale hoogte van het hok moet dan ook wel 100 centimeter zijn.
We proberen als sector dan ook om tot een perfect systeem te komen waar we de toekomst mee in kunnen dit is wel een lange weg met veel hobbels die overwonnen moet worden. Bij ons op het bedrijf heeft dit de laatste jaren veel energie en geld gekost. Bij ons staat namelijk altijd het welzijn van de konijnenhouder en de konijnen voor op.